واردات از کشور چین
چین با تولید انبوه امروزی خود به تدریج به مرکز اصلی تولید و اقتصاد تبدیل شده است. با این حال، تا کنون بیش از نیمی از سهم بازار محصولات جهان را در اختیار دارد.
همچنین استفاده از نیروی کار ماهر و فناوری پیشرفته و همچنین دستمزد پایین کارگران، تجارت با چین را به یکی از اقتصادی ترین راه های تجارت بین المللی برای اکثر بازرگانان تبدیل کرد. همچنین با کاهش روابط تجاری ایران با سایر کشورها، واردات از چین در سال های اخیر افزایش یافته است، بنابراین بسیاری از بازرگانان به تجارت با چین تشویق شده اند.
از سوی دیگر، سابقه طولانی تجارت با چین از زمان جاده ابریشم و تنوع زیاد محصولات در چین، فرصت های زیادی را برای بازرگانان برای واردات کالا از چین فراهم کرده است. با این حال، تجارت با چین به دانش کافی نیاز دارد، که ممکن است سوالات زیادی را برای مبتدیانی که تازه شروع به کار کرده اند ایجاد کند، بنابراین برای واردات از چین به ایران چه باید کرد؟
وضعیت واردات از چین
به دلیل تجارت دیرینه با چین و همچنین از نظر وضعیت تجاری و اقتصادی که امروزه حجم زیادی از صادرات و واردات ایران به چین را به خود اختصاص داده است، می توان گفت تجارت با چین شروع خوبی برای مبتدیان و مبتدیان است.
آمارهای چند سال گذشته (از سال 98 تا کنون) نشان می دهد که چین از رتبه تجاری بالاتری نسبت به سایر کشورهای با ایران برخوردار است. تا امروز بیش از دو میلیارد و 300 میلیون دلار کالا از چین به ایران وارد شده و اندکی بیشتر از ایران به چین صادر شده است.
امارات متحده عربی، ترکیه، آلمان و کره جنوبی در رتبه های بعدی تجارت با ایران قرار دارند. از نظر صادرات در سال های اخیر پس از چین و امارات متحده عربی (تقریباً به همین میزان) چین در رتبه دوم قرار دارد.
با توجه به این آمار می توان گفت چین از نظر واردات به ایران وضعیت بهتر و بهتری دارد و حجم بالای مبادلات تجاری با این کشور بسیاری از تجار را به فکر تجارت و واردات کالا از چین به ایران انداخت.
حتی واردات بسیاری از کالاها مانند پوشاک و تلفن همراه فرصت مناسبی را در اختیار بازرگانان قرار می دهد تا در این زمینه فعالیت بیشتری داشته باشند. اما مشکلاتی مانند عدم تسلط به زبان چینی، اطلاع از قوانین و مقررات تجارت، نیازهای وارداتی کشور و برخی مشکلات و مسائل دیگر، برخی تجار را با چالش واردات کالا از چین مواجه کرده است.
بنابراین لازم است قبل از هر اقدامی شناخت درستی از بازار چین، نیاز بازار ایران و … داشته باشید و با استراتژی مناسب تری از این کشور وارد کنید.
مهم ترین کالاهای وارداتی یا پرطرفدارترین کالاهای وارداتی و همچنین رایج ترین کالاهای صادراتی، از جمله نکات مهمی است که هر کسب و کاری که برای افزایش سود و رفع نیازهای بازار اقتصادی ایران با چین معامله می کند، آنها را می شناسد.
چه کالاهایی برای واردات از چین بهترین هستند؟
آمارهای یک دهه اخیر (از سال 89 تا 98 ش) نشان داد که چندین گروه از کالاها در فهرست بهترین کالاهای وارداتی از چین به ایران قرار دارند. به این ترتیب این کالاها بیشترین تقاضا را در کشور دارند.
- قطعات صنعتی و ماشین آلات
- کاغذ
- لوازم جانبی اتومبیل
- لوازم جانبی و قطعات موبایل و کامپیوتر
- قطعات ساختمانی
- لوازم خانگی
- مواد اولیه شیمیایی و معدنی
بسیاری از موارد دیگر را می توان به لیست بالا اضافه کرد. اما این لیست بر اساس ارزش دلاری کالاهایی در سال 2018 به بعد است که توسط شرکت های بزرگ وارد شده است. همچنین از این فهرست بهترین کالاهای وارداتی از چین، ماشین آلات صنعتی، پوشاک و تلفن همراه بیشترین سود را نصیب تجار کردند.
به عنوان یکی از اولین گام های تجارت با هر کشوری از جمله چین، شناخت فرآیند بازاریابی در بازاریابی صادرات و واردات آن است. بنابراین شناخت مهم ترین کالاهای وارداتی و صادراتی به بازرگانان ورودی کمک می کند تا با احتیاط بیشتری نسبت به واردات به کشور رفتار کنند.
همچنین سایت اتاق بازرگانی تهران تز می تواند منبع خوبی برای اطلاعات مفید برای لیست واردات و صادرات بین المللی باشد و بازرگانان می توانند با مراجعه به این وب سایت اطلاعات کافی در مورد محصولات وارداتی و صادراتی پر تقاضا به دست آورند.
بیشترین کالاهایی وارداتی جزئی از چین چیست؟
اکثر کالاهای وارداتی از چین طبق آمارهای اخیر مربوط به قطعات صنعتی و ابزارآلات مورد نیاز کارخانجات و صنایع بزرگ است. این کالاها مربوط به بخش صنعتی است که شامل مواد اولیه مورد نیاز صنایع و کارخانجات و کالاهای واسطه ای برای ساخت محصولات و ماشین آلات می باشد.
ریزه کاری های دیگری که بیشتر به عنوان پوشش دهنده نیازهای خاص مصرف کنندگان ایرانی دیده می شود مانند: تلفن همراه و لوازم جانبی آن و کامپیوتر، قطعات و لوازم پلاستیکی، ابزار و وسایل خیاطی، انواع کاغذ دیواری، لوازم خانگی و انواع نورپردازی، تجهیزات ، شیرآلات و لوله کشی، پوشاک مردانه و زنانه، انواع پارچه و پیچ و مهره میباشد.
حجم واردات از چین به ایران
زیرا چین یکی از تامین کنندگان عمده نیازهای وارداتی این کشور است. بنابراین بخش زیادی از واردات ایران از چین انجام می شود. در ده سال گذشته، واردات کالا از چین رشد قابل توجهی داشته است.
تحریم های غرب و عدم پایبندی چین به این تحریم ها از مهم ترین دلایل افزایش حجم واردات از این کشور به ایران است. از طرفی محصولات چینی از جنبه های مختلف با نیازهای مشتریان ایرانی سازگار و پاسخگو هستند.
به عنوان مثال خودروهای شاسی بلند چینی یا موبایل های ساخت چین که به واسطه رقبای اروپایی خود در بازارهای ایران به فروش بالایی دست یافته اند.
بر اساس آمار سال 2017 و 2018 نشان می دهد که حدود 25 درصد نیاز وارداتی کشور توسط چین تامین می شود که بر اساس بحث های قراردادی بین چین و ایران، در آینده نزدیک از این درصد فراتر خواهد رفت.
بهترین راه های واردات از چین به ایران
اگرچه ایران دارای گمرکات، بنادر و فرودگاه های متفاوتی است، اما بیشترین واردات کالا از کشورهای شرق آسیا به ویژه چین، گمرک منطقه شهید رجایی در ماه های نخست سال گذشته بیش از 201 میلیون دلار بوده است.
تجارت با چین می تواند از طریق گمرک، هوا، دریا و زمین نیز انجام شود. البته انتخاب هر مسیر به نوع محصول و هزینه ارسال آن بستگی دارد. مثلاً محصولات غذایی باید زودتر وارد کشور شوند چون زود خراب می شوند.
با این توضیح بهترین راه های واردات کالا از چین گمرک بندر امام خمینی، منطقه آزاد چابهار، منطقه ویژه بوشهر غرب تهران، گمرک ویژه شهید رجایی، فرودگاه امام خمینی و منطقه ویژه تجاری بم است.
نحوه ترخیص کالا از چین به ایران
برای ترخیص کالا باید مدارکی از قبیل بارنامه، فرم عملکرد، لیست بسته بندی، گواهی مبدا و PAYD به ماموران گمرک ارائه شود. کارت بازرگانی صادر شده برای سلامت و ایمنی کالا برای ترخیص کالا از چین ضروری است. این کارت برای کالاهایی صادر می شود که با فرهنگ عمومی کشور مغایرت نداشته باشد از جمله کالاهای قابل واردات از چین شامل پوشاک، دارو، تجهیزات پزشکی، لودر کوچک، لیفتراک کوچک، ادوات کشاورزی، کیف، کفش، عطر و … و ادکلن ، انواع دستگاه های کپی و چاپگر، انواع ماشین آلات الکترونیکی و دیجیتالی، مواد غذایی و آرایشی، ابزار و تجهیزات مستعمل خریداری شده و … ذکر شده است.
واردات کالا از چین از طریق سایت علی بابا
علی بابا یکی از معروف ترین وب سایت های جهان برای تجارت و تجارت با چین است. این سایت ریشه چینی دارد و افراد زیادی در دنیا با شرکت های مطرح در ارتباط هستند و از طریق آنها وارد می کنند.
مردم می توانند محصولات خود را در این سایت قرار دهند و مشتریانی را برای فروش محصولات خود از طریق بازاریابی بین المللی پیدا کنند.
تجارت از طریق سایت علی بابا ترفندهای خاص خود را دارد و بسیار مهم است که فردی که قصد واردات از چین را از این طریق دارد دانش و اطلاعات کافی در این زمینه داشته باشد.
مشاوره واردات از چین
به عنوان یک تاجر می توانید کالاهایی را از چین به ایران وارد کنید که سود خوبی نیز دارد. اما باید در مورد قوانین و آداب و رسوم تجارت با چین نیز اطلاعات کافی کسب کنید.
به دلایلی از جمله پیچیدگی قوانین و مقررات تجاری، تغییر مداوم این قوانین و شرایط فرهنگی، سیاسی و اقتصادی چین نیازمند توانایی و مهارت کافی برای تجارت با این کشور است.
خودمختاری چین نیز باعث شد که نظام سیاسی و اقتصادی چین با ویژگی ها و اصول دیگر کشورهای جهان ناسازگار باشد. بنابراین برای تجارت با چین باید از مشاوره تجاری و راهنمایی مشاوران واردات و صادرات استفاده کرد.
راه های مختلفی برای تجارت با چین وجود دارد. مراکزی نیز وجود دارند که می توانند در این زمینه مشاوره دهند. این مراکز عبارتند از:
- سفارت ایران در پکن
- سفارت چین در تهران
- سرکنسولگری ایران در شانگهای
- رایزن بازرگانی ایران در شانگهای
- رایزن بازرگانی ایران در پکن
- شرکت مشاوره واردات و صادرات
- سرکنسولگری ایران در گوانجو
با وجود این مراکز و روش های بسیار، گاهی لازم است تا بازرگانان مراحل مشاوره را به سرعت طی کنند و به دلیل صراحت شدید اداری در کنسولگری ها، امکان مشاوره سریع وجود ندارد. از این رو وب سایت های تجارت، واردات و صادرات می توانند در زمینه تجارت و واردات کالا از چین به شما مشاوره دهند.