اینستاگرام ویرا تجارت مایان
تهران- پل آزمایش - بزرگراه جلال آل احمد غربی - ساختمان نوژن
مطالب مرتبط با این صفحه

ترخیص کالا از گمرک : مراحل + قوانین

مراحل ترخیص کالا از گمرک چیست؟

ترخیص کالا از گمرک پیچیده‌ترین، خسته‌کننده‌ترین و مهمترین بخش‌ها در بین تمامی مراحل صادرات و واردات بازرگانی بین‌الملل محسوب می‌شود. مهمترین مشکلی که بازرگانان در ترخیص کالاهای خود از گمرک با آن دست به گریبان هستند، اختلافات میان اظهارکننده و کارشناسان گمرکی است که در بهترین حالت، تنها خروجی آن تأخیر در ترخیص کالا از گمرک است. به دلیل مشکلات متعددی احتمالی در صورت ایجاد هر گونه مسأله در ترخیص کالا از گمرک، مهمترین توصیه‌ی تمامی متخصصان بازرگانی بین‌اللملل برای تسریع در ترخیص کالا از گمرک، همکاری با ترخیص‌کاران رسمی گمرک است. مهمترین دلایل این موضوع، جلوگیری از اتلاف وقت، تمرکز بر امور تجاری و توسعه کسب و کار و نیز ناآگاهی بسیاری از واردکنندگان و صادرکنندگان از جزئیات قوانین گمرکی ایران (و یا کشورهای خارجی) است. ویرا تجارت مایان به عنوان یک شرکت تخصصی واردات و ترخیص کالا از گمرکات سراسر کشور، برای ارائه‌ی کلیه خدمات مشاوره و خروج کالا از گمرک، آماده‌ی خدمت‌رسانی است. برای کسب اطلاعات بیشتر، می‌توانید اطلاعات تماس خود را برای ما ارسال کنید تا یک جلسه مشاوره رایگان برای شما اختصاص داده شود.
عناوین مقاله را در اینجا ببینید

درخواست مشاوره

فقط کافیست اطلاعات تماس خود را وارد کنید تا در سریع‌ترین زمان ممکن متخصصین ویرا تجارت مایان با شما تماس بگیرند.

مراحل ترخیص کالا از گمرک

افرادی که به تازگی وارد حوزه واردات و بازرگانی بین‌الملل شده‌اند، ممکن است گاهی از پیچیدگی و ریزبینی قوانین گمرکی تعجب کنند. حتی ممکن است برخی از سخت‌گیری‌ها در ترخیص کالا از گمرک برای آن‌ها تعجب‌آور باشد. بد نیست بدانید، در تمامی کشورها قوانین گمرکی سخت‌گیرانه‌ای برای واردات و صادرات کالا وجود دارد که ایران هم از این قاعده مستثنی نیست. البته نمی‌توان منکر این موضوع شد که ایران از بسیاری جهات، از سخت‌گیرترین کشورها در زمینه قوانین واردات کالا است.

با این حال، هر ساله صدها تن از کالاهای مختلف از گمرکات سراسر کشور ترخیص شده و به ایران وارد می‌شوند. بنابراین، می‌توان نتیجه گرفت که ترخیص سریع کالا از گمرک، یک کار غیرممکن نبوده و تنها نیازمند تخصص، تجربه و آشنایی با قوانین گمرکی است.

اخذ پروفرما اینویس (پیش فاکتور) از فروشنده

پروفرما اینویس، یک سند غیررسمی از سوی فروشنده‌ی خارجی کالا بوده که در آن مشخصات کالا و جزئیات دیگری ذکر شده است. این سند، در مراحل بعدی، از جمله ثبت سفارش و یا اظهار کالای ورودی از اسناد مهم و ضروری است.

ثبت سفارش در سامانه جامع تجارت NTSW

صرف نظر از برخی مصوبات و استثنائات، باید قبل از واردات کالا، ثبت سفارش برای واردات کالا پیش از هر چیزی انجام شود. مهمترین نکته در این زمینه، تسریع هر چه بیشتر در ثبت سفارش است. چرا که قوانین گمرکی از قوانین بسیار پویا بوده و ممکن است ثبت سفارش برای یک کالا با یک مصوبه متوقف شود.

ثبت اظهار در سامانه پنجره واحد تجارت فرامرزی EPL برای ترخیص کالا از گمرک

با ورود کالا به گمرک مراتب امر به شما اطلاع داده خواهد شد. در این مرحله، کاری که باید برای ترخیص کالا انجام دهید، دوراظهاری واردات کالا و مشخصات کالای وارد شده است. سامانه ای پی ال، سامانه‌ی جامع گمرکی است که در آن باید اظهار کالاهای وارد شده انجام شود. این سامانه با بارگذاری مدارک لازم به شما یک شماره پرونده اختصاص داده که در آینده برای ترخیص کالا به آن نیاز خواهید داشت.

اسناد و مدارک مورد نیاز برای اظهار و ترخیص کالا

برای ثبت کالای وارد شده و ترخیص کالا، برخی اسناد ضروری و برخی دیگر، بسته به نوع کالای ورودی، دارای اهمیت هستند. معمولا سه مدرک اصلی و مهم شامل این سه گزینه می‌باشند:

فاکتور کالا Invoice
پکینگ لیست کالا Packing List
گواهی مبدا Certification Origin

موارد زیر بسته به محموله یا درخواست گمرک، ممکن است نیاز شوند:

ترخیصیه DO یا Delivery Order
قبض انبار Warehouse Receipt
بیمه نامه Insurance Policy
گواهی بازرسی Inception of Certificate
گواهی استاندارد
مجوزهای لازم از مزارت‌خانه‌های دولت یا سازمان‌های ذیربط
مدارک شناسایی صاحب کالا
کارت بازرگانی
وکالتنامه ترخیص کالا
کاتالوگ کالا

ترخیص کالا از گمرک

ثبت و پرینت اظهارنامه و دریافت شماره ثبت یا کوتاژ و تعیین مسیر

گمرک بر اساس این مدارک، برای شما حقوق گمرکی را محاسبه خواهد کرد. با پرداخت حقوق گمرکی، برگه سبز اینترنتی گمرک صادر شده و می‌توانید برای ترخیص کالای خود به گمرک مراجعه کنید. کوتاژ همان شماره ثبت پرونده‌ی اظهارنامه‌ی شماست. بر اساس مشخصات کالای وارد شده، یک از انواع مسیرهای گمرکی زیر برای ترخیص آن در نظر گرفته می شوند.

مسیر سبز ترخیص کالا

مسیر سبز آسان‌ترین مسیر برای ترخیص کالا از گمرک است. در این مسیر، با بررسی اولیه توسط کارشناس و اعلام شناسه برای پرداخت عوارض و مالیات لازم، به صندوق مراجعه کرده و پرینت پروانه لازم را دریافت می‌کنید. در صورت تأیید پروانه توسط کارشناس، تأیید نهایی از سوی رئیس سرویس انجام شده و محموله به سمت درب خروج حرکت خواهد کرد.

مسیر زرد ترخیص کالا

مسیر زرد تقریبا مشابه با مسیر سبز است. با این تفاوت که مدارک شما با دقت بیشتری بررسی شده و ممکن است برای اطمینان از صحت اظهارات شما، از آن نمونه‌گیری انجام شود.

مسیر قرمز ترخیص کالا

مسیر قرمز، اختصاص به کالاهای خاصی دارد که برای ترخیص آن، نیازمند داشتن مجوزهای خاصی از سوی سازمان‌های ذی‌صلاح هستید. محموله‌های مسیر قرمز، ممکن است در طول مسیر تا چند بار مورد بازرسی و نمونه برداری قرار گرفته و برای خروج نیز، بیشتر مورد حساسیت هستند.

ترخیص کالا از گمرک

مهمترین نکات ترخیص کالا از گمرک چیست

همان طور که ملاحظه می‌کنید، موارد زیادی می‌توانند در مسیر حرکت کالای شما در گمرک، و جزئیات مربوط به ترخیص آن اثر بگذارند. جزئیاتی که اصولا شرح تمام آن‌ها در یک مقاله ممکن نیست. به عنوان مثال کدام‌ کالاها باید از مسیر قرمز و کدام یک از مسیر سبز عبور کنند؟

مقایسه روند ترخیص انواع کالاها از گمرک

به عنوان مثال برخی تجهیزات پزشکی باید با اخذ مجوزهای لازم اجازه ترخیص بگیرند. این مجوزها در صورت طی کردن مراحل لازم برای اخذ اجازه ترخیص گمرکی قابل ارائه خواهند بود. مراحل یاد شده شامل اخذ شناسه فعالیت‌های شرکت وارد‌کننده تجهیزات پزشکی، معرفی ناظر فنی به اداره تجهیزات پزشکی، تکمیل فرم های مربوطه در سایت IMED.IR و اخذ نمایندگی از شرکت فروشنده وسایل تجهیزات پزشکی به همراه مدارک و تاییدیه‌های لازم است.

علاوه بر مورد بالا، برخی از کالاها تنها با اخذ مجوز واردات از وزارت بهداشت امکان ترخیص دارند. وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی (و کانون پرورشی فکر کودکان و نوجوانان) باید برای برخی از کالاهای وارداتی، اجازه ترخیص صادر کنند. از دیگر نهادهای صادر کننده مجوز واردات و ترخیص کالا از گمرک باید به وزارت دفاع، سازمان انرژی اتمی و سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اشاره کرد.

اهمیت بازرسی در ترخیص کالا

بازرسی محموله از مراحل ثابت در امور واردات و صادرات است. به همین جهت، عقد قرارداد با شرکت بازرسی کالا را باید از مراحل مهم ترخیص کالا از گمرک برشمرد. گواهی بازرسی در بسیاری از کالاها از اسناد رسمی و اجباری ترخیص کالا محسوب می‌شود. سند Certificate Of Inspection یا COI مهمترین نوع سند بازرسی برای ترخیص کالا است که در گشایش اعتبار بانکی، کسب مجوز از سازمان ملی استاندارد و تایید اصالت فروشنده و پروفرما اهمیت زیادی دارد.

هزینه های ترخیص کالا از گمرک

پس از سرعت ترخیص کالاها از گمرک، مهمترین نگرانی بازرگانان از بابت هزینه‌های ترخیص و استعلام هزینه ترخیص کالا است. به صورت کلی در ترخیص کالا هزینه‌های زیادی باید در موارد گوناگون اختصاص داده شوند. این هزینه‌ها شامل حقوق ورودی گمرک، هزینه‌های انبارداری، بیمه، کارشناسی و بازرسی محموله و هزینه‌های حمل و نقل و ترانزیت کالا است.

یک ترخیص‌کار زبده گمرک، باید بتواند تا این هزینه‌ها را به حداقل ممکن برساند. این صرفه‌جویی در هزینه شامل موارد ظریفی مثل نحوه اظهار کالا، پیشگیری از بروز مشکل و جریمه‌ شدن محموله از سوی گمرک است. همچنین تسریع سرعت ترخیص کالا می‌تواند از سر به فلک کشیدن هزینه‌های انبارداری جلوگیری کند.

هزینه انبارداری

هزینه‌های انبارداری معمولا یکی از هزینه‌هایی است که در پیش بینی هزینه‌های ترخیص کالا از گمرک نادیده گرفته می‌شوند. این هزینه بسته به نوع کالای شما، حجم محموله و موارد متعدد دیگری ممکن است متغیر باشد. همچنین در صورت توقیف کالا، هزینه‌های نگهداری از آن در انبار گمرک در صورتحساب شما منظور خواهند شد.

حقوق ورودی کالا در گمرک

حقوق ورودی کالا در گمرک، نوعی مالیات غیرمستقیم دولت برای کالاهای ورودی است. این حقوق برای هر کالا بسته به کد تعرفه گمرکی آن و مبدا ممکن است متفاوت باشد. این حقوق به صورت ارزش کالا بر حسب تعرفه * ارزش سیف محاسبه می‌شود. سیف CIF حاصل جمع ارزش کالا طبق نرخ تعرفه به علاوه‌ی هزینه‌های بیمه و حمل نقل است.

توجه کنید که حقوق ورودی گمرک با حقوق گمرکی متفاوت است. حقوق گمرکی بنا به تصویب مجلس در حال حاضر، برابر با چهار درصد ارزش تمام شده کالا می‌باشد. سود بازرگانی کالا نیز مبلغی از ارزش کالا بوده که توسط برای هر گروه کالا و با هدف کنترل بازار به صورت جداگانه در نظر گفته شده است. سود بازرگانی معمولا به صورت اختلاف میان حقوق ورودی و حقوق گمرکی قابل محاسبه است.

ترخیص کالا از گمرک
تعرفه گمرکی یا HS CODE چیست؟

تعرفه گمرکی، یا اچ اس کد، یک شناسه برای کالاهای بازرگانی وارداتی و صادراتی است که در ترخیص کالا از گمرک، اهمیت زیادی دارد. شناسایی نوع و ارزش کالاها در گمرک بر اساس این کد بوده و اظهار کالا با اچ اس کد صحیح از وظایف مهم ترخیصکار است.

مدت زمان مجاز نگهداری کالا و ترخیص آن در انبار گمرک

یکی دیگر از اشتباهاتی که برخی از افراد ناآشنا با قوانین گمرک ممکن است مرتکب آن بشوند، رها کردن کالاها در انبار گمرک و عدم پیگیری وضعیت آن‌ها است. بد نیست بدانید در صورتی که پس از ارائه اظهارنامه گمرکی، تا ۴ ماه نسبت به انجام تشریفات ترخیص کالا از گمرک اقدام نکنید، کالا از سوی گمرک متروکه محسوب شده و و در صورت عدم ارائه‌ی دلیل موجه، ممکن است حتی مصادره شود.

همچنین مدت نگهداری مجاز از تاریخ تحویل کالا ۳ ماه است. این مدت می‌تواند با ارائه دلیل موجه تا ۲ ماه تمدید شود.

آیا نیاز به مشاوره برای ترخیص کالای خود از گمرک دارید؟

این موارد تنها بخشی کوچک از ریزه‌کاری‌ها و جزئیات قوانین ترخیص کالا از گمرک است. موارد بسیار دیگری هم وجود دارند که ممکن است در صورت سهل‌انگاری یا بی‌اطلاعی و کم‌اطلاعی از قوانین، باعث بروز انواع مشکلات برای محموله کالا اعم از تأخیر در تأمین کالا، جریمه‌های گمرکی، مصادره و حتی مشکلات حقوقی و یا کیفری شوند. به همین دلیل انتخاب بهترین شرکت ترخیص کالا برای برونسپاری ترخیص از گمرک اهمیت زیادی دارد.

ترخیص کالا از گمرک

ویرا تجارت مایان چطور می‌تواند در ترخیص کالای خود به شما کمک کند؟

ویرا تجارت مایان به عنوان کارگزار و حق‌العمل‌کار رسمی گمرک ایران، با بهره‌گیری از یک تیم قوی و با تجربه در زمینه مشاوره امور گمرکی و ترخیص کالاهای وارداتی آماده ارائه خدمات ترخیص کالا از کلیه‌ی گمرکات کشور است.

تشریفات گمرکی و قوانین ترخیص کالا از گمرکات کشور

تشریفات گمرکی مراحل قانونی هستند که باید برای ترخیص هر نوع کالا انجام شوند. این تشریفات بسته به قوانین روز و یا مبدا محموله، نوع کالا و بسیاری موارد دیگر ممکن است در طول زمان تغییر کنند. با این حال، اصول کلی این مراحل با یکدیگر مشابه بوده و دچار تغییرات زیادی نمی‌شوند.

تنظیم اسناد و ورود داده
احراز هویت مالک و اظهار کالای وارد شده
کنترل های کارشناسان گمرکی و تطبیق محموله با اظهارنامه
پرداخت حقوق گمرکی و صدور سند ترخیص
بارگیری برای خروج کالا
کنترل های پیش از خروج کالا

این تشریفات با هدف جلوگیری از قاچاق یا دیگر تقلب‌ها در زمینه تخصیص ارز یا قوانین واردات کالا در نظر گرفته شده‌اند. به همین دلیل بهتر است برای جلوگیری از بروز هر گونه مشکل، تشریفات و قوانین گمرک و ترخیص کالا را جدی بگیرید.

ترخیص کالا از گمرک

آیا بیش بود ارزش بار مشکلی دارد؟

معمولا تقلب در واردات کالا و ترخیص محموله به دو صورت اتفاق می‌افتد. این دو حالت، شامل بیش بود ارزش بار و یا بیش‌اظهاری کالا است. بیش بود کالا یا بیش اظهاری حالتی است که برای استفاده بیشتر از تسهیلات ارزی بانک مرکزی، ارزش کالا بیش از مقدار واقعی آن اظهار می‌شود. در این حالت با بیش‌اظهاری رو به رو می‌شویم.

بیش بود ارزش کالای تخلیه شده در گمرک، حالتی است که اظهارکننده برای تقلب در حقوق پرداختی ورودی گمرک، ارزش محموله را کمتر از چیزی که واقعا هست اعلام می‌کند. چنین مسأله‌ای ممکن است به صورت عمدی یا غیرعمدی و صرفا اختلاف نظر میان کارشناسان گمرک و اظهار کننده در مورد اچ اس کد کالا اتفاق بیفتد. در هر صورت، برطرف کردن این مشکل نیازمند تخصص و تبحر در زمینه ترخیص کالا از گمرکات کشور است.

چرا باید مواظب کسر تخلیه باشید

کسر تخلیه روی دیگر بیش‌اظهاری کالا است. این وضعیت، در صورتی رخ می‌دهد که واردکننده، نتواند به اندازه دلار نیمایی تخصیص داده شده، کالا به کشور وارد کند. بازرگانانی که دلار نیمایی دریافت کرده‌اند، باید به اندازه دلار اختصاص داده شده، ارز به صورت کالا وارد کشور کنند. در صورت وجود کسر تخلیه در بار، واردکننده موظف است به اندازه ما به تفاوتی که کسر تخلیه ایجاد کرده است، دلار آزاد خریداری کرده و به بانک تحویل دهد.

ترخیص بار بدون برطرف کردن تعهدات ارزی ناشی از کسر تخلیه ممکن نیست.

تفاوت ترخیص بار هوایی دریایی و زمینی چیست؟

نحوه حمل بار به مقصد هم می‌تواند در تشریفات ترخیص کالا از گمرک اثرگذار باشد. حمل بارهای تجاری، یا اصطلاحا کارگو، به سه شکل می‌تواند انجام شود. در واردات بار به ایران، به دلیل تفاوت مبداهای کشورهای صادرکننده به ایران و کشورهایی که ایران به آن‌ها کالا صادر می‌کند، رایج‌ ترین روش‌های حمل بار به صورت هوایی و یا دریایی است. حمل بار جاده‌ای و ریلی، بیشتر در صادرات کالاها از ایران به اروپا رایج هستند.

در ترخیص بارهای هوایی، مهمترین مرحله دریافت بارنامه هوایی است. این سند که به نام Airway Bill شناخته می‌شود، یک رسید برای ملکیت کالاست و باید آن را در آینده به عنوان یکی از اسناد مورد نیاز برای اظهار و ترخیص کالا ارائه کنید. این بارنامه شامل اطلاعاتی از قبیل شماره پرواز کالا، هزینه کرایه حمل، مشخصات فرودگاه‌های مبدا و مقصد به همراه اطلاعات فرستنده و دریافت کننده است. همچنین مشخصات محموله در این اسناد ذکر می‌شوند.

حمل و نقل دریایی بیشتر برای محموله‌هایی با وزن یا حجم بالا کاربرد داشته و احتمالا هزینه‌ی بیشتری هم برای شما به همراه خواهد داشت. علاوه بر این، ترانزیت کالا معمولا برای ترخیص بارهای دریایی که به بندرهای کشور می‌رسند، انجام می‌شود. همچنین، در بسیاری از موارد، بارهای دریایی ممکن است در طول مسیر از چندین بندر عبور کنند که در برخی موارد، پیچیدگی‌های خاص خود را دراد.

ترخیص کالا از گمرک

آیا ترخیص کالا بدون ثبت سفارش ممکن است؟

تا اسفند ۱۴۰۰، ثبت سفارش یکی از مراحل مهم برای واردات و ترخیص کالا از گمرک بود. تا این که با موافقت وزارت صمت و ابلاغ گمرک ایران، برای تسهیل واردات و جلوگیری از دپوی محموله‌های حیاتی کشور مانند کالاهای اساسی و مواد اولیه صنایع، اجازه ترخیص کالاهایی را که بدون ثبت سفارش وارد شده‌اند را صادر کرد. همچنین کالاهای وارداتی که در زمان اعتبار ثبت سفارش دارای قبض انبار داشته باشند، بدون تمدید ثبت سفارش امکان ترخیص دارند.

کالاهایی که امکان ترخیص بدون ثبت سفارش را دارند، در این دسته‌ها گروه‌بندی شده‌اند:

  1. کالاهای وارداتی خاص نظامی با تأییدیه‌ی وزارت دفاع
  2. کالاهای وارداتی سازمان انرژی اتمی
  3. کالاهای مورد نیاز خانواده‌های مرزنشینان، ملوانان و کارکنان شناورها
  4. کالاهای وارداتی مسافرین
  5. کالاهایی که برای عرضه در نمایشگاه‌های بین‌المللی به صورت موقت وارد می‌شوند یا کالاهایی که به صورت موقت، صادر شده‌اند.
  6. کالاهای وارداتی از طریق پست
  7. کالاهای اساسی، چه اینکه در زمان اعتبار ثبت سفارش انجام شده باشند یا در زمان اظهار کالا در گمرک، مهلت ثبت سفارش آن‌ها به اتمام برسد.
  8. چنانچه برای ثبت سفارش کالای واردات قطعی، کد رهگیری بانک یا اعلامیۀ تأمین ارز صادر شود ولی مهلت اعتبار ثبت سفارش آن به پایان برسد، جهت اظهار، انجام تشریفات گمرکی و ترخیص قطعی کالا، نیاز به تمدید ثبت سفارش اشاره شده نیست.
  9. کالاهای ترانزیتی که قرار است به صورت قطعی وارد شوند، در صورت معتبر نبودن ثبت سفارش ارائه شده به گمرک مبدا، نیازی به تمدید ثبت سفارش در گمرک مقصد ندارند.
  10. این بخشنامه در خصوص ثبت سفارش‌های خودرو، کالاهای ممنوعه گروه ۴ و کالاهای دارای اولویت ارزی غیرفعال گروه ۲۷ قابلیت اجرا ندارد. همچنین در صورت تصریح مهلت ترخیص کالا در مصوبه‌های گمرک یا وزارت صمت، رعایت این مهلت با رعایت سایر مقررات اجباری است.

چطور معافیت گمركی به دست بیاوریم؟

منظور از معافیت‌های گمرکی معمولا کاهش تعرفه‌های واردات کالا در ترخیص کالا است. این کاهش می‌تواند به صورت معافیت از مالیات یا کاهش مشروط تعرفه‌های ورودی کالا، یا معافیت از حقوق ورودی کالا اتفاق بیفتد. معافیت‌های گمرکی باید با ابلاغ اداره گمرک و هماهنگی با دستگاه‌های اجرایی اجرایی شوند. به همین دلیل در صورتی که نیاز به معافیت گمرکی خاصی دارید، باید با مشاوران بازرگانی بین‌الملل و ترخیص‌کاران متخصص و باتجربه مشاوره کنید.

  • کالاهایی که از نظر تعداد کمتر از 5 عدد و از لحاظ ارزش کمتر از 3000 دلار باشند با هماهنگی اداره استاندارد، از گرفتن مجوز استاندارد برای ترخیص کالا معاف هستند. البته این معافیت گمرکی در صورت ورود مجدد قابل اجرا نخواهد بود.
  • وزارت راه و شهرسازی می‌تواند برای حقوق ورودی محموله‌هایی که با کریر خارجی وارد کشور می‌شوند، معافیت‌هایی را در نظر بگیرد.

حمل یکسره چیست؟ مزیت حمل یکسره کالا

وقتی کالایی بدون تخلیه یا تحویل در یک گمرک وارد یا خارج شود، به آن حمل یکسره گفته می‌شود. یعنی محموله از مبدا تا مقصد بدون توقف ارسال شده و حقوق و رویه‌های گمرکی، مثل قبض انبار بر اساس وسیله حمل انجام خواهد شد. در حمل یکسره، تخلیه و گمرک شدن محموله در گمرک مقصد صورت خواهد گرفت. مزیت مهم حمل یکسره، تسریع در انتقال کالا و کاهش بخشی از هزینه‌ها، مانند هزینه‌های انبارداری یا تخلیه کالا است.

ترخیص کالا از گمرک

تفاوت حمل یکسره و ترانزیت داخلی

حمل یکسره با وجود شباهت های زیادی که به ترانزیت دارد، با آن متفاوت است. معنای ترانزیت کالا، انتقال کالای گمرک نشده از یک گمرک ورودی، به گمرک دیگری جهت ترخیص است. در حالی که در حمل یکسره، در همان گمرک مبدا، بخشی از حقوق گمرکی شامل قبض انبار و هزینه حمل پرداخت می‌شود. همچنین اظهارنامه‌ها و مدارک مورد نیاز برای ترانزیت و حمل یکسره با یکدیگر متفاوت هستند.

کارنه تیر چیست؟

کارنه تیر یک توافق تجاری میان کشورهای اروپایی برای تسریع انتقال کالاها میان مرزها بود که امروزه در سراسر جهان مورد قبول واقع شده است. در کارنه تیر، کالا به صورت پلمپ شده، بدون بازرسی میان گمرکات ترانزیت شده و تمهیدات مراقبتی برای جلوگیری از قاچاق روی محموله انجام خواهد شد. کارنه تیر یک مبحث مهم در حمل یکسره محسوب شده و تشریح آن، مستلزم بیان جزئیات زیادی است.

نقش حق‌العمل‌کار رسمی گمرک ایران ( ترخیص کار ) در فرآیند ترخیص کالا از گمرک

ترخیص‌کار گمرک، یک کارگزار به صورت حق‌العمل است که می‌توانید برای ترخیص کالاهای خود از گمرک از خدمات او استفاده کنید. ترخیصکار، از طرف مالک کالا یا شرکت بازرگانی واردکننده استخدام شده و واسط میان آن‌ها و گمرک خواهد بود. البته نحوه پرداخت دستمزد ترخیص‌کار باید بسته به نوع محموله و دیگر جزئیات تعیین شود.

 معمولا بسیاری از ترخیص‌کاران برای ترخیص کلیه‌ی کالاها می‌توانند خدمات خود را ارائه کنند. با این حال در مورد برخی از کالاهای خاص، این موضوع کمی پیچیده‌تر است. چرا که سخت‌گیری یا قوانین خاصی در مورد آن‌ها وجود دارد که باعث بروز برخی پیچیدگی‌ها می‌شود. از جمله باید به ترخیص تجهیزات پزشکی، قطعات خودرو و یا کالاهایی از این دست اشاره کرد. به همین جهت بهتر است حق‌العمل‌کاران گمرکی (یا ترخیصکاران) بهتر است در حوزه و نوع کالای وارداتی، تخصص کافی داشته تا حداکثر تسریع در ترخیص کالا داشته باشیم.

تفاوت حق‌العمل‌کار رسمی گمرک با سایر ترخیص کاران

اگر بخواهیم تفاوت ترخیص‌کاران عادی را با حق العمل کار رسمی بیان کنیم، مهمترین موضوع در سطح اختیارات و مسئولیت‌های آن‌ها است. ترخیص‌کار به سادگی، شخصی است که با دریافت وکالت از از مالک محموله، و با اطلاع دقیق از قوانین گمرک، امور مربوط به ترخیص کالا را انجام می‌دهد.

در حالی که حق العمل کاران رسمی، دارای تجربه و دانشی عمیق‌تر نسبت به دیگر ترخیصکاران بوده و با دریافت کمیسیون، کالاهای خاص را برای شرکت‌ها و بازرگانان از گمرک ترخیص کند. این کارمزد مقدار مشخصی نداشته و به صورت توافق، از طرف صاحب کالا به حق العمل کار پرداخت می‌شود. پروانه حق العمل کار رسمی گمرک فقط به پذیرفته شدگان در آزمون کارگزاران گمرکی اختصاص دارد.

مزین دیگر حق‌العمل‌کار نسبت به ترخیص‌کار عادی، امکان ترخیص کالا از کلیه گمرکات کشور برای دارنده‌ی پروانه است. این پروانه دارای اعتبار یکساله و در صورت عدم بدهی مالیاتی، امکان تمدید دوساله است. همچنین حق‌العمل‌کار در قبال حسن انجام کار در قبال مالک کالا مسئول است؛ در حالی که وکیل ترخیص کار مسئولیتی در قبال بدهی‌ها یا اقدامات مالک کالا ندارد.

ترخیص کالا از گمرک

انتخاب بهترین ترخیص کار

مهمترین موضوعی که باید در انتخاب حق العمل‌کار برای ترخیص کالا مد نظر قرار دهید، قابل اعتماد بودن و تخصص وی است. برای اطمینان از این موضوع، بهترین راه بررسی حسن شهرت و سوابق کاری ایشان است. یک ترخیص کار خوب می‌تواند کالاهای شما را در کوتاه‌ترین مدت و با کمترین هزینه ممکن، بدون ایجاد مسئولیت‌های حقوقی یا کیفری ناشی از تقلب گمرکی، از گمرک ترخیص کند. همچنین اعتبار پروانه و آشنایی با قوانین گمرکی خاص محموله شما نیز، در رابطه با متخصص بودن وی باید مورد ارزیابی قرار گیرد.

دارا بودن کارت بازرگانی

طبق قانون، هر بازرگانی که قصد فعالیت تجاری به صورت بین‌المللی را دارد، باید دارای کارت بازرگانی باشد. با این حال برخی از واردکنندگان یا صادرکنندگان محموله‌های تجاری فرصت یا قصد گرفتن این کارت را ندارند. از این جهت، از ترخیصکارانی که دارای کارت بازرگانی هستند، می‌خواهند تا کارهای مربوط به صادرات یا واردات کالای آن‌ها، و یا ترخیص محموله از گمرک را انجام دهند.

به همین دلیل در انتخاب ترخیص‌کار به دارا بودن کارت بازرگانی معتبر هم توجه داشته باشید.

انتخاب بهترین شرکت ترخیص کالا

پروانه‌های گمرکی، مانند کارت بازرگانی دارای دو نوع شرکتی و اشخاص (شخصیت حقوقی یا حقیقی) هستند. شرکت‌های بازرگانی ترخیص کالا باید دارای پروانه حق العملکاری معتبر و دیگر مدارک و مجوزهای لازم باشند. توجه به این نکته از نظر صیانت از ارزش بالای کالاهای وارداتی یا صادراتی مالکان، اهمیت زیادی دارد. بنابراین پیش از انتخاب این شرکت‌ها دقت کافی را به عمل بیاورید.

جمع بندی

برای تمام شرکت‌های بازرگانی و تجار، سرعت عمل در ترخیص کالا از گمرک اهمیت زیادی دارد. با این حال، اشتباهات کوچکی که ممکن است در ثبت سفارش، تهیه اظهارنامه یا دیگر موارد مربوط به مقررات گمرک روی دهند، سرعت کار را ممکن است تا حد زیادی کاهش داده، و حتی موجب گیر کردن کالا در گمرک شوند. جلوگیری از این گونه مشکلات، نیازمند دقت نظر، آشنایی عمیق با قوانین گمرک و تجربه ترخیص انواع محموله‌ها از گمرکات کشور است.

ویرا تجارت مایان حق‌العمل‌کار رسمی گمرک ایران آماده‌ی ارائه کلیه‌ی خدمات مشاوره و ترخیص محموله‌های شما عزیزان از گمرک است. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.

فرم مشاوره رایگان

"*" indicates required fields