اینستاگرام ویرا تجارت مایان
تهران- پل آزمایش - بزرگراه جلال آل احمد غربی - ساختمان نوژن
مطالب مرتبط با این صفحه

مراحل واردات کالا از ابتدا تا انتها بصورت گام به گام

واردات کالا چطور باید انجام شود؟ راهنمای گام به گام

آمارهای اتاق بازرگانی ایران نشان می‌دهد در سال 1399، حجم واردات کالای کشور بیش از ۳۸٬۸۰۰٬۷۶۲٬۵۲۵ دلار بوده است. با فرض سود حداقلی ۵ درصد از این تجارت و در نظر گرفتن تنها نیمی از کل 146٬234 ردیف نام دریافت‌کننده ارز دولتی در سال 99، می‌توان تخمین زد هر یک از این اشخاص حقوقی، حداقل بیش از پانصد هزار دلار، یعنی حدود هفتصد میلیون تومان درآمد از واردات در سال (با نرخ دلار نیمایی 26٬400 تومان در ۱۵ مرداد ۱۴۰۱) کسب کرده‌اند. با در نظر گرفتن این حقیقت که بسیاری از این اعضا غیرفعال بوده یا در حوزه واردات کالا فعال نیستند، می‌توان حتی رقم‌هایی بسیار بیشتر از این مقدار را به عنوان درآمد حاصل از واردات کالا در نظر گرفت.

واردات کالا همیشه یکی از پردرآمدترین فعالیت‌های اقتصادی در ایران بوده که باعث شده بسیاری رویای این کار را در سر پرورانده‌اند. با وجود این که شاید هیچ وقت اقدامی برای واردات کالا به ایران و کسب سود از تجارت بین‌المللی نکرده باشند.

ویرا مایان تجارت به عنوان یک شرکت واردات کالا و متخصص در ترخیص کالا از گمرک آماده است تا در این مقاله، آموزش صفر تا صد واردات کالا تا ریزترین جزئیات را با شما در میان بگذارد. هدف ما در این مقاله، ارائه یک دفترچه کامل راهنمای اطلاعات واردات کالا برای کسانیست که علاقه‌مند به آشنایی با بازرگانی بین‌المللی و مراحل مختلف واردات کالا به کشور هستند. هر چند که قوانین و مراحل واردات کالا هیچگاه یک راز سربسته نبوده است.

عناوین مقاله را در اینجا ببینید
واردات-کالا

چرا باید از خدمات واردات کالا و گمرک ویرا مایان تجارت استفاده کنیم؟ 

مهمترین دلیل اعتماد بازرگانان به ویرا مایان تجارت، توانایی ما در پیشگیری از بروز مشکلات ناخواسته در روند خرید خارجی و حداقل ساختن هزینه‌های گمرکی از قبیل حقوق و عوارض گمرک، بر اساس تعرفه‌ها و قوانین مصوب کشور است. در واقع بسیاری از کارشناسان کارکشته و زبده تجارت بین‌الملل به شما توصیه می‌کنند به جای انجام کارهای گمرکی یا حمل بار بین‌المللی خود، آن‌ها را به پیمانکاران متخصص در حوزه واردات سپرده و خود بر فعالیت‌های تجاری خود تمرکز کنید.

به همین دلیل به شما توصیه می‌کنیم برای مشاوره و بررسی و اعلام فرصت‌های تجاری در پیش رو، همین الان با ما تماس گرفته و یا راه‌های ارتباطی خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در اولین فرصت با شما تماس گرفته تا راهنمایی‌های لازم را در اختیار شما قرار دهند.

درخواست مشاوره

فقط کافیست اطلاعات تماس خود را وارد کنید تا در سریع‌ترین زمان ممکن متخصصین ویرا تجارت مایان با شما تماس بگیرند.

اگر به آشنایی با قوانین مراحل مختلف واردات کالا علاقه‌مند هستید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

آشنایی با قوانین و مقررات واردات کالا به ایران

قوانین گمرکی ایران یکی از سخت‌گیرانه‌ترین قوانین در جهان، خصوصا در زمینه واردات است. به همین دلیل ممکن است در مسیر واردات کالا، با مشکلات گوناگونی رو به رو شویم. برای واردات کالا به ایران، پیش از هر چیز باید نسبت به دریافت کارت بازرگانی و اخذ مجوز واردات کالا از اداره بازرگانی وزارت صمت اقدام کنید. البته به جز کارت بازرگانی، نیازمند مدارک و مجوزهای دیگری نیز جهت واردات هستیم که در ادامه به آن‌ها هم اشاره خواهد شد.

البته ممکن است برای برخی این سوال مطرح شود که با وجود الزام داشتن کارت بازرگانی برای واردات کالا و دیگر سخت‌گیری‌هایی که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت، چطور گمرک برای بازرسی کالاهای وارداتی مسافری سخت‌گیری زیادی به عمل نمی‌آورد؟ چرا که بر طبق قوانین، جابه‌جایی کالا توسط مسافران با اهداف تجاری قانونی نیست. دلیل این موضوع تا به امروز رویه‌های گمرکی بوده است که از سوی مراجع ذی‌صلاح اعمال می‌شوند. 

در حال حاضر فرض بر این است که بارهای مسافران برای مصارف شخصی خود ایشان تهیه شده است و دارای اهداف تجاری نیستند. با این حال در صورت به همراه داشتن بار مسافری مشکوک به همراه یک مسافر ممکن است بار وی توسط ماموران گمرک بازرسی و در صورت محرز بودن تخلف، برای ایشان جریمه‌هایی در نظر گرفته شود.

مشکلات رایج واردات کالا به ایران

معمولا بزرگ‌ترین مشکلی کسانی که قصد واردات کالا به کشور را دارند، اصطلاحا گیر کردن کالاهای آن‌ها در گمرک است. البته برخی مشکلات دیگر نیز ممکن است گریبانگیر تجار شود. این مشکلات را می‌توان به سه دسته مشکلات با طرف خارجی (مانند مشکلات ناشی از تحریم‌ها، مشکلات در قراردادهای خارجی و یا حمل بار)، مشکلات مربوط با قوانین گمرکی و مشکلات مربوط به قوانین اقتصادی کشور دانست.

رایج‌ترین مشکلات واردات کالا به ایران شامل این موارد هستند:

  • ناآشنایی با اینکوترمز و دیگر قوانین تجارت بین‌الملل
  • رفع تعهدات ارزی ناشی از واردات کالا
  • تفاوت در تعرفه های گمرکی واردات کالا و تحمیل جریمه‌های ناشی از کم‌اظهاری
  • اخذ و تهیه گواهی بازرسی در مبدا
  • بیش بود ارزش کالاهای وارد شده
  • کسر تخلیه
  • هزینه‌های انبارداری و قوانین مربوط به آن

و بسیاری موارد ریز و درشت دیگر.

کسر تخلیه چیست؟

معنی کسر تخلیه، مغایرت میان وزن کالای اظهار شده و کالایی است که در گمرک توسط کارشناس مورد بازرسی قرار می‌گیرد. کسر تخلیه با تلرانس مشخصی قابل اغماض است؛ با این حال در صورت کمتر بودن وزن کالا بیش از بازه مشخص شده، باید دلار آزاد خریداری شده و به بانک مرکزی در ازای دلار نیمایی دریافت شده، پرداخت شود. در صورت بیشتر بودن وزن کالا روی باسکول، باید جریمه گمرک پرداخت کنید.

کم اظهاری چیست؟

از تخلفات گمرکی که ممکن است با آن دست به گریبان شوید، اختلاف در قیمت اظهاری کالای خریداری شده شما با قیمتی است که گمرک در سامانه tsc برای آن در نظر گرفته است. در واقع، گمرک بنا به اچ اس کدهای کالاها، برای هر جنس، ارزشی را به صورت پیش‌فرض در نظر گرفته است. به عنوان مثلا اگر کالایی را به قیمت بسیار پایین و حتی به رایگان از تأمین‌کننده دریافت کرده‌اید، باید بنا به قیمت‌های تعیین شده در سامانه، ارزش خرید آن را به قیمت معنی اظهار کنید.

در صورت کمتر بودن قیمت خرید اظهاری شما نسبت به قیمت درون سامانه، شما تخلف کم اظهاری را انجام داده و مشمول پرداخت جریمه شمرده می‌شوید.

اچ اس کد HS Code چیست؟

اچ اس کد یا کد تعرفه گمرکی یک قرارداد بین‌المللی است که برای کدگذاری و شناسایی کالاها به کار می‌رود. این کد هشت رقمی بوده و با کمک آن می‌توان قوانین مرتبط با واردات یک کالا را از نظر حقوق گمرک و یا قوانین مرتبط به آن کالا بررسی کرد. اهمیت این کد در آن است که گاهی یک کالا را می‌توان در چند دسته‌بندی مشابه از نظر اچ اس کد شناسایی کرد؛ بنابراین قوانین مختلفی را برای آن می‌توان مترتب دانست.

بیش اظهاری یا ارزش بیش بود چیست؟

بنا به فرض قوانین گمرکی، هدف از کم اظهاری، تقلب در پرداخت حقوق گمرکی به مبلغی کمتر از مقدار واقعی است. با این حال در سال‌های اخیر به دلیل اختصاص ارزهای با نرخ دولتی برای کنترل تورم، پدیده‌ای با نام ارزش بیش بود ظاهر شده است.

در بیش اظهاری صاحب کالا برای استفاده از سود ناشی از اختلاف قیمت ارز نیمایی و آزاد، قیمت خرید کالا را بیش از نرخ واقعی اعلام می‌کند. البته ممکن است شما کالا را واقعا با قیمتی بیش از معمول خریده باشید؛ با این حال مانند نمونه پیشین، موظف هستید قیمت فاکتور آن را مانند قیمت سامانه اعلام نمایید تا گران‌نمایی کالا رخ نداده باشد. البته شرط محرز شدن تخلف، اختلاف بیش از ۱۰ درصدی میان ارزش گمرکی واقعی و ارزش اظهار شده است.

انوانتر Inventory چیست؟

معنی انوانتر، صورت برداری از کالا در انبار، توسط کارشناسان بازرسی گمرک است. برای انواتوری کالا، مالک می‌تواند پیش از اظهار کالای وارد شده، با نظارت مامورین گمرک از آن‌ها بازدید کند. این کار باید با ارائه تقاضای کتبی و اسناد مالکیت، و با موافقت گمرک انجام شود. هدف از این کار، پیشگیری از بروز مشکلات و مغایرت‌های اظهارنامه گمرکی، با نتایج حاصل از بازرسی ماموران گمرک است.

اینکوترمز Incoterms چیست؟

اینکوترمز نام یک سری از قوانین مورد وثوق بین‌المللی در مورد تعهدات خریدار، فروشنده و طرفین سوم در زمینه‌های پرداخت وجوه، بیمه، حمل و نقل، بازرسی و دیگر موارد مرتبط با تقسیم مسئولیت ها و هزینه ها میان فروشنده و خریدار است. اینکوترم‌های مختلفی می‌توان میان خریدار و فروشنده مورد توافق واقع شود. انتخاب هر یک از این اینکوترم‌ها مسئولیت‌های حقوقی مختلفی را ایجاد خواهد نمود؛ به همین دلیل باید در انتخاب آن‌ها دقت بالایی را در نظر گرفت.

EXW یا EX W یا EX Works چیست؟

بررسی تمامی اینکوترم‌ها و کلازهای مختلف آن نیازمند مطلب مفصل‌تری است. با این حال بد نیست تا به یکی از حساس‌ترین اینکوترم‌ها نگاهی بیندازیم. اینکوترمز اکس ورک ساده‌ترین نوع اینکوترمز است که در صورت انتخاب نشدن نوع اینکوترمز، در رسیدگی حقوقی به عنوان مبنای داوری مد نظر گرفته می‌شود. در این اینکوترمز، تحویل کالا در کف انبار فروشنده بوده و از زمان تحویل کالا بر حسب توافق طرفین، کالا تحویل داده شده در نظر گرفته و فروشنده هیچ مسئولیتی را پذیرا نخواهد بود.

به دلیل مشکلات متعدد ناشی از اینکوترمز اکس ورک مانند مشکلات مربوط به تقلب، انبارداری، بیمه و دیگر موارد مشابه، به تجار توصیه می‌شود حتی‌المقدور از اینکوترم‌های گروه F استفاده کنند.

دموراژ Demurrage چیست؟

یکی از مشکلاتی که می‌تواند در اثر اینکوترمز اکسورک ایجاد شود، بحث دموراژ در گمرک است. گاهی خریدار محصول، به دلیل عدم وجود تعهدات محکم در این اینکوترمز، حتی با وجود تسویه کالا در مدت زمان مشخص برای تحویل کالای خود در گمرک حاضر نمی‌شود. در این صورت، به دلیل اشغال فضای کانتینرها توسط شما بیش از زمان تعیین شده، از سوی گمرک جریمه می‌شوید. نام این جریمه، دموراژ است.

پته گمرکی چیست

مراحل واردات کالا به ایران

برای مراحل واردات کالا می‌توان قدم‌های مختلفی را در نظر گرفت. این موضوع به دلیل پیچیدگی قوانین گمرکی در مورد کالاهای مختلف با مبادی و مقاصد گوناگون می‌تواند دارای جزئیات متعددی باشد. با این حال مواردی که در ادامه بررسی خواهیم کرد، تا حد زیادی برای واردات تمامی کالاها صادق هستند.

 

1.مرحله ی اول واردات کالا : آنالیز و تحقیقات بازار

مهمترین کاری که پیش از شروع پروسه سفارش محصول انجام دهید، توجه به تقاضای مشتری در واردات کالا است. این موضوع تنها محدود به وضعیت واردات در ایران و یا تقاضای بازار برای آن نیست؛ بلکه برای صادرات به کشورهای دیگر نیز باید وضعیت تقاضا و بازار محصول در آنجا را بسنجید. واردات کالا بدون پیش‌بینی موارد مختلف از قبیل بازار فروش و سلیقه مشتریان، قوانین عرضه محصول و دیگر نکات مشابه، محکوم به شکست است.

2. پیش بینی هزینه های واردات کالا

علاوه بر موارد فوق، باید محاسبه هزینه های واردات یک کالا نیز مد نظر قرار گیرد. باید بدانید که علاوه بر هزینه‌های سفارش محصول، هزینه‌های جانبی مانند حقوق گمرک، حمل و نقل و کارگو، انبارداری جریمه‌های احتمالی و هزینه‌های متعدد پنهان یا پیش‌بینی نشده‌ای در ادامه راه در انتظار شما هستند.

3. انتخاب کشور و کالای وارداتی

سومین گام برای شروع پروسه واردات، انتخاب محصول و کشوری است که در نظر دارید کالای خود را از آن تهیه کنید. انتخاب این دو مورد، کاملا وابسته به بودجه عملیاتی در نظر گرفته شده، نوع محصول و حوزه فعالیت، بازار هدف و دیگر پارامترهای مشابه مانند مقررات و قوانین دولتی، وضعیت سیاسی اقتصادی و غیره است. بنابراین پیش از ادامه کار، نسبت به عدم ممنوعیت واردات از کشور مبدا و یا دیگر ممنوعیت‌های واردات کالای مد نظر خود اطمینان حاصل کنید.

4. پیدا کردن تامین کننده مناسب در خارج از کشور

پس از تعیین موارد بالا، نوبت به برقراری ارتباط‌های اولیه با تأمین‌کننده خارجی برای سفارش و خرید محصول می‌رسد. برای این کار راه‌ها گوناگونی در پیش روی شما وجود دارد. برخی با بررسی کالاها و محصولات روی وب‌سایت‌هایی مثل گوگل، علی بابا و یا آمازون تأمین‌کننده خود را پیدا می‌کنند. برخی دیگر نیز از راه‌های ارتباطی آفلاین مانند واسطه‌ها و یا نمایشگاه‌های بین‌المللی با تأمین‌کننده آشنا می‌شوند.

معمولا اولین قدم برای شروع مذاکره، درخواست کاتالوگ و اطلاعات پروفایل فروشنده است. با فرض مساعد بودن اطلاعات فروشنده و محصول، نوبت به درخواست قیمت از طرف مقابل و مذاکره بر سر آن می‌رسد. معمولا چانه‌زنی قیمت و اخذ تخفیف در این مرحله انجام می‌شود. برای این کار از LOI استفاده می‌گردد.

 

LOI یا Letter of Intent چیست؟ 

ارتباطات کتبی رسمی و نامه نگاری حتی در دنیای امروز بازرگانی نقشی مهم را در انجام توافقات ایفا می‌کنند. ارسال LOI یا Letter of Intent را باید اولین قدم برای شروع همکاری با طرف خارجی دانست. این سند، در واقع نشانگر نکات مهم و توافقات بین طرفین برای همکاری تجاری است. بزرگ‌ترین مزیت LOI امکان مذاکرات تجاری به صورت دقیق بین شما و طرف مقابل می‌باشد. با این کار می‌توان امید داشت تا هنگام امضای قرارداد، تقریبا تمام اختلافات برطرف شده‌اند.

5. اخذ کارت بازرگانی برای واردات و صادرات

پیش از ادامه مراحل باید مجددا تأکید کنیم طبق قوانین کشور، برای تجارت بین‌المللی بایستی قبل از هر چیز نسبت به اخذ کارت بازرگانی اقدام کنید. علاوه بر این، جز ارائه مدارک لازم و ارائه اطلاعات کارت بازرگانی باید حوزه فعالیت خود را هم مشخص کرده باشید.

 

چگونه کارت بازرگانی بگیریم؟

برای تهیه کارت بازرگانی، شما باید از ابتدا انتخاب کنید که بین کارت بازرگانی اشخاص حقیقی یا حقوقی، قصد دریافت چه نوع کارت بازرگانی را دارید. این دو نوع قابل تبدیل به یکدیگر نبوده و در موارد متعددی قوانین آن‌ها با یکدیگر تفاوت دارند. این تفاوت‌ها در سقف معاملات فرامرزی، قوانین مربوط به اعلام ورشکستگی، و مدارک مورد نیاز برای دریافت آن متفاوت است.

شرایط اخذ کارت بازرگانی، علاوه بر مواردی مانند تابعیت ایرانی، شرط سنی، معافیت یا اتمام خدمت و عدم سوئپیشینه، ارائه مدارکی مانند تسویه مالیات قطعی، اثبات تمکن مالی، ارائه تعهدات لازم و دارا بودن سوابق کاری و تحصیلی مرتبط است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه دریافت کارت بازرگانی با ویرا مایان تجارت تماس بگیرید.

انواع کارت بازرگانی و ویژگی هر کدام

کارت بازرگانی به دسته‌های کارت بازرگانی برای اشخاص حقیق و حقوقی، تولیدی صنعتی، تجاری و موردی تقسیم می‌شوند. دارندگان کارت‌های بازرگانی می‌توانند تا ۳ حوزه فعالیت را برای خود انتخاب نمایند. شرکت‌های صنایع مادر، شرکت‌های خارجی دارای نمایندگی مستقر در ایران و شرکت‌های صنعتی و تولیدی می‌توانند با ارائه مدارک لازم، این محدودیت را برای خود ملغی نمایند.

کارت بازرگانی هر ساله باید تمدید شود. برای تمدید این کارت باید حداقل دو ماه پیش از ابطال کارت، تقاضای خود را به اتاق‌های بازرگانی ارائه دهید. گفتنی‌است کارت‌های بازرگانی صنعتی دارای امتیازات ویژه‌ای جهت تشویق و تسهیل تولید در کشور هستند. مثلا برخلاف دیگر کارت‌ها، کارت بازرگانی برای کارت‌های بازرگانی تولیدی و صنعتی تا ۵ سال اعتبار دارد.

چه افرادی از داشتن کارت بازرگانی معاف هستند

قوانین کشور گروه‌های خاصی را از الزام اخذ کارت بازرگانی برای واردات کالا معاف کرده است:

  • شرکت های تعاونی مرزنشینان برای ورود کالاهای مورد نیاز خانوارهای مرزنشین طبق قوانین (در حد تعیین شده)
  • ملوانان ایرانی شاغل در شناورهای بین سواحل، برای ورود کالاهای مورد نیاز خود
  • پیله وران برای ورود کالاهای قابل ورود مورد نیاز استان خود و استان های همجوار (در صورت اخذ کارت پیله وری و مجوز ورود از اداره بازرگانی)
  • کارگران ایرانی شاغل در خارج از کشور (در صورت داشتن کارنامه شغلی از وزارت کار و امور اجتماعی)

 

6.درخواست پیش فاکتور یا پروفرما اینویس از فروشنده

پس از انجام مقدمات کار، نوبت به درخواست پروفرما می‌شود. پروفرما یا پیش فاکتور، اولین سندی است که پس از LOI برای قطعی کردن معامله صادر می‌شود. در این سند، مشخصات محصول و قیمت و تعداد فروش کالا مشخص شده است. برای دریافت این سند، شما باید درخواست خود را برای تأمین‌کننده خارجی تحت سندی به نام LETTER OF INQUIRY ارسال کنید.

چه مواردی باید در پروفرما مشخص شوند ؟

پرفورما اینویس یک سند غیررسمی میان فروشنده و خریدار است و از جهات بسیاری، دارای وجاهت قانونی خاصی نیست. با این حال، نقص در اطلاعات مندرج در پروفرما می‌تواند مشکلات متعددی را در مراحل آتی کار ایجاد کند. 

یکی از مشکلاتی که همیشه در پرفورما اینویس‌ها وجود داشت، عدم وجود فرمتی استاندارد برای آن بود. با این حال، حدود دو دهه است که در سراسر جهان، فرمت خاصی از پرفورما اینویس به عنوان سند استاندارد اعلامی از سوی سازمان ملل پذیرفته شده است.

 

نمونه پروفرما اینویس

در پروفرما اینویس باید این موارد مشخص شده باشند:

  • تاریخ صدور و مدت زمان اعتبار
  • نام و آدرس خریدار و فروشنده
  • مبدا و مقصد کالا
  • مشخصات دقیق کالا از قبیل:
    1. قیمت و مقدار کالا
    2. کشور و کارخانه سازنده
    3. مشخصات بسته بندی
    4. شماره تعرفه گمرکی کالا یا اچ اس کد
  • نحوه خرید و پرداخت طبق اینکوترمز
  • نوع ارز و شرایط پرداخت
  • مشخصات نحوه حمل و نقل کالا
  • کرایه حمل
  • زمان تحویل
  • اطلاعات بازرسی

7.ثبت سفارش در سامانه های مرتبط با واردات کالا وزارت بازرگانی و اخذ مجوزهای لازم

پس از این مرحله، شما می‌توانید پروفرما خود را به وزارت صنعت معدن و تجارت ارائه می‌کنید. با این کار می‌توان درخواست مجوز واردات را ثبت کرد. سامانه‌های مختلفی برای ثبت درخواست مجوز در کشور وجود دارند که در این بخش به معرفی یک یک آن‌ها می‌پردازیم.

سامانه جامع تجارت

برای سفارش کالا، شما باید در سامانه جامع تجارت ثبت‌نام و درخواست خود را ثبت کنید. سامانه جامع تجارت بین‌الملل در واقع رابط میان دستگاه‌های حاکمیتی تجاری کشور و بازرگانان است. در این سامانه می‌توان اطلاعات مربوط به ورود کالا و ثبت مالکیت آن، اطلاعات جابجایی و ایجاد شناسه رهگیری کالا را انجام داد.

 

سامانه نیما

نیما مخفف نظام یکپارچه‌ معاملات ارزی است. سامانه نیما به مثابه رابط سامانه‌ جامع تجارت و سامانه‌ پنجره‌ واحد تجارت فرامرزی عمل کرده و ارز مورد نیاز واردکنندگان را با کمک ارز وارد شده به کشور توسط صادرکنندگان تأمین می‌کند. به همین دلیل برای دریافت ارز مورد نیاز خود، بایستی درخواست خود را در این سامانه به همراه مستندات واردات خود وارد کنید.

سامانه جامع اموری گمرکی یا EPL (پنجره واحد فرامرزی)

این سامانه به نوعی مهمترین سامانه‌ای است که در زمینه واردات کالا با آن درگیر خواهید بود. هدف از ارائه این سامانه، تسهیل و یکپارچه‌سازی فرآیندهای ترخیص کالاست. این سامانه برای عموم مردم در دسترس نیست و تنها اشخاصی که دارای حساب کاربری هستند می‌توانند از آن استفاده کنند. این سامانه سیستم‌های متعدد جانبی دیگری مانند سامانه پرداخت متمرکز، کدینگ، احراز هویت، مانیفست الکترونیکی و یا سامانه‌های ارزش کالا، TSC و غیره را نیز در خود دارد.

برای دریافت و فعال‌سازی حساب کاربری، باید به صورت حضوری به یکی از گمرکات اجرایی مراجعه کرده و در واحد انفورماتیک، کد فعال‌سازی شناسه ملی دریافت کنید. شناسه ملی معمولا نام کاربری برای اشخاص حقیقی، کد ملی و برای اشخاص حقوقی کد ملی مدیر عامل است. در اولین ورود به سیستم، اطلاعات خود را با توجه به پایه حقیقی یا حقوقی خود بارگذاری و شرکت خود را با ارسال مستندات شرکت به آن معرفی کنید.

در این سامانه، پنج دسته عملیات اصلی وجود دارد که شامل:

  • عملیات تجاری: شامل اخذ مجوزهای ورودی و ثبت سفارش
  • عملیات ارزی: شامل اعلام منشا ارز (بانکی یا غیربانکی، و دریافت کد سانا) و عملیات ارزی
  • عملیات گمرکی: شامل اظهار کالا و عملیات ترخیص کالا
  • عملیات لجستیک بین‌المللی: شامل اطلاعات حمل بین‌المللی کالا
  • عملیات لجستیک داخلی: شامل اطلاعات داخلی کالا

برای کار با این سامانه باید حتما از مرورگرهای اینترنتی به غیر از اینترنت اکسپلورر استفاده کنید. برای ثبت سفارش، باید ابتدا پیش فاکتور یا پروفرما اینویس را در این سامانه بارگذاری کرده تا بتوانید درخواست صدور مجوز واردات را به مراجع ارائه کنید. استعلام مجوزهای مورد نیاز برای واردات کالا و ارائه درخواست برای آن‌ها از طریق همین سامانه صورت خواهند گرفت.

اطلاعات کامل محموله کالای وارداتی از نظر تناژ، اچ اس کد، مشخصات کالا، مبدا ورودی کالا، روش حمل، مرز ورودی و محل مد نظر ترخیص، مشخصات فرد، شماره حساب و مکانی که باید به وی پرداخت انجام شود، بانک همکار در ایران و رابطه و نوع قرارداد، باید در این سایت ثبت شوند. همچنین در صورت تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی، شماره رهگیری خود را باید در این سامانه ثبت کنید.

سامانه شناسه کالا

بر اساس آیین‌نامه اجرایی قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، برای حمل کالا یا تحویل، ترخیص و هرگونه فعالیت تجاری مشابه، نیازمند در اختیار داشتن شناسه کالا هستید.این شناسه که به آن بارکد کالا نیز گفته می‌شود، برای تفکیک کالاهای قاچاق از غیرقاچاق به کار گرفته و بازرگانان باید برای دریافت شناسه‌های کالاهای تحت اختیار خود در ایران از سامانه جامع تجارت اقدام کنند.

سامانه شناسه ارزش TSC

شناسه ارزش کالا با شناسه کالا دو شناسه متفاوت هستند. شناسه‌های سامانه TSC در واقع مشابه همان شناسه‌های اچ اس کد کالاها بوده و بر اساس آن، برای هر کالا، ارزش استانداری مشخص شده است. این شناسه یک عدد ۸ رقمی بوده و چهار رقم اول آن در سراسر جهان مشابه است. در فرآیند اظهار الکترونیکی گمرکی در سامانه EPL، شما باید علاوه بر شناسه TSC، شناسه اچ اس کد کالا خود را نیز به صورت یک کد ۱۲ رقمی اظهار نمایید.

سامانه اعتبار سنجی و رتبه بندی

این سامانه نیز یکی دیگر از سامانه‌های الکترونیکی مهم کشور در زمینه واردات و صادرات محصولات است. اگر به خاطر داشته باشید، برای اخذ کارت بازرگانی از شما خواسته می‌شد
حداکثر سه زمینه را به عنوان حوزه‌های فعالیت خود انتخاب کنید. کارکرد سامانه اعتبارسنجی و رتبه بندی، در واقع کنترل رشته و میزان فعالیت کارت‌های بازرگانی متناسب با رتبه اعتباری هر بازرگان است.

توجه داشته باشید کارت‌های بازرگانی با توجه به نوع و حجم فعالیت و نیز سابقه آن‌ها، دارای محدودیت‌هایی از نظر حجم معاملات، تا سقف‌های ۵۰۰٬۰۰۰ دلار و ۲ میلیون دلار هستند.

8. تهیه ارز تخصیص یافته برای واردات

در خریدهای خارجی، شما برای دریافت کالای خود، بایستی وجوهی را به صورت ارزی به طرف مقابل پرداخت کنید. این پرداخت به شکل‌های گوناگونی امکان انجام داد که در ادامه به تک تک آن‌ها اشاره خواهیم کرد. با این حال، برای تأمین این ارز، شما دو راه در پیش روی خود می‌بینید: تامین ارز به صورت نیمایی و یا آزاد. معمولا بازرگانان به دلیل اختلاف قیمت ارز از این دو محل، تمایل دارند تا از خدمات ارزی سامانه نیما استفاده کنند.

برای دریافت ارز نیمایی، پس از تایید سفارش ثبت شده شما و انتخاب روش پرداخت بین‌المللی، می‌توان درخواست تخصیص ارز را برای بانک ارسال کرد. این فرآیند نیازمند هماهنگی سه طرفه‌ای میان بانک مرکزی، صرافی و گمرک کشور است. در حال حاضر- مرداد ۱۴۰۱- مدت زمان پاسخگویی درخواست تخصیص ارز از شصت روز به سی روز کاهش پیدا کرده است. پس از تأیید تخصیص، می‌توانید پول خرید خود را به صرافی با نرخ نیمایی پرداخت کنید.

واردات-کالا

معنی سقف عدم رفع تعهد ارزی چیست و مقدار آن چقدر است

برای دریافت ارز نیمایی، شرایط مختلفی باید از سوی تاجر احراز شوند. این شرایط، بسته به روز ثبت درخواست می‌تواند متفاوت باشد. با این حال، یکی از مهمترین آن‌ها، ایفای تعهدات ارزی از سوی واردکننده است. معنای رفع تعهد ارزی، اثبات وارد کردن کالایی برابر با ارزش ارز دریافت شده از بانک مرکزی است. در صورت کسر در تعهدات ارزی، تاجر باید مابه‌التفاوت ارزی که به ازای آن کالایی را وارد نکرده است را به بانک مرکزی تحویل داده و مجددا ریال با نرخ مصوب دریافت کند.

در حال حاضر سقف عدم رفع تعهدات ارزی تا ده درصد می‌باشد و کسانی که بیش از این مقدار، ارز خارج شده از کشور را از طرق گوناگون به کشور برنگردانده‌اند، نمی‌توانند مجددا از خدمات ارزی استفاده کنند.

9.قرارداد با شرکتهای باربری، بیمه و بازرسی

پس از ثبت سفارش و اخذ مجوزهای لازم از داخل کشور، و نیز توافق با طرف خارجی برای معامله، نوبت به حمل کالا به مبادی گمرکی کشور می‌رسد. در این رابطه، باید از کمک برخی از شرکت‌های خدمات تجارت بین‌المللی استفاده کنیم. بسته بندی کالای وارداتی، حمل و بیمه و بازرسی مهمترین خدماتی هستند که در این مرحله به آن‌ها نیاز خواهیم داشت.

بهترین راه های واردات کالا

به واردات کالا به صورت تجاری، کارگو گفته می‌شود. کارگو می‌توان به صورت‌های گوناگونی انجام شود. حمل بار به کمک شرکت های کریر کشتیرانی و حمل دریایی، حمل و نقل هوایی، ریلی و یا جاده‌ای امکان‌پذیر است. هر یک از این نوع خدمات دارای مزایا و معایب خاص خود هستند. البته معمولا خود تجار نیازی نیست درگیر چنین مسائلی شوند؛ چرا که شرکت‌های کریر حمل‌ و نقل بین‌المللی، خود به موارد لازم توجه کافی می‌کنند.

در اینجا باید به نقش برخی شرکت‌های واسطه موسوم به فورواردر Forwarder و تفاوت آن‌ها با کریرها Carrier نیز اشاره کنیم. شرکت‌های کریر (یا شرکت‌هایی که خدمات کارگو بار را انجام می‌دهند)، معمولا خود امکان تحویل بار از فروشنده خارجی در انبارهای آن‌ها را ندارند. به همین دلیل از خدمات شرکت‌های فورواردر استفاده می‌شود. وظیفه فورواردرها بارگیری کالاها از انبار و تحویل آن به شرکت‌های کریر است.

تهیه گزارش های بازرسی

مهمترین موضوعی که باید شما پیش از تحویل بار از طرف مقابل در مبدا به آن توجه کنید، هماهنگی برای بازرسی قبل از حمل PSI و استاندارد اجباری کالاها است. در فضای تجارت بین‌الملل، شرکت‌های خاصی تحت عنوان شرکت‌های بازرسی ایفای نقش می‌کنند. وظیفه این دسته از شرکت‌ها، بررسی و کنترل کیفیت محصولات بر اساس مشخصات ارائه شده توسط شماست.

برای این کار، شما باید با یک شرکت بازرسی معتمد و ترجیحا ایرانی برای بازرسی کالا و نمونه‌برداری تصادفی از آن‌ها در مبدا، وارد مذاکره و توافق شده و کیفیت‌سنجی کالای تحویل گرفته شده را به آن‌ها بسپارید. این شرکت‌ها در کار خود بسیار دقیق بوده و از اعتبار بالایی در تجارت بین‌الملل دارا هستند. برای دریافت لیست شرکت‌های بازرسی معتبر، با ما تماس بگیرید.

بیمه حمل و نقل کالا چیست؟

یکی دیگر از موارد مهم پیش از تحویل گرفتن کالا و حمل آن به کشور، بحث بیمه حوادث حمل و نقل و بیمه کالا است. در حال حاضر برای انجام بیمه از سوی طرف ایرانی به دلیل محدودیت‌های ناشی از تحریم مشکلات زیادی وجود دارد. به همین دلیل توصیه می‌شود برای واردات کالا، از اینکوترمز FOB استفاده کنید تا مسئولیت
کار بر عهده طرف خارجی باشد.

در صورت هر گونه ابهام، برای دریافت مشاوره تخصص بیمه می‌توانید روی ویرا مایان تجارت حساب کنید.

10. روش های پرداخت بین المللی International Terms of Payment

همان طور که حتما می‌دانید، در بسیاری موارد و به دلایل گوناگون نمی‌توان از روش‌های عادی پرداخت وجوه استفاده کرد. این موضوع دلایل مختلفی دارد که در اینجا فرصت پرداختن
به آن را نداریم. با این حال تخصیص ارز و پرداخت بین‌المللی یکی از چالش‌های بزرگ تجار ایرانی به شمار می‌رود. انتخاب روش پرداخت وجه کالاها، بسته به شرایط مختلفی می‌تواند تغییر کند.

پرداخت حساب باز یا Open Account

ساده‌ترین روش پرداخت وجه، روش حساب باز یا Open Account Trade است. در این روش، کالا برای خریدار ارسال شده و طی قراردادی نیز مالکیت آن واگذار می‌شود. این روش بر اساس اعتماد دو طرفه بوده و خریدار بایستی پس از تحویل کالا، وجه آن را برای طرف مقابل منظور نماید. در حال حاضر امکان استفاده از این روش برای طرف‌های ایرانی به سختی وجود دارد.

پرداخت حواله ای یا Advance Payment

پرداخت حواله‌ای را می‌توان تقریبا همان تسویه نقدی دانست. در این روش، خریدار وجه کل کالا را پیش از تحویل آن به فروشنده پرداخت می‌کند. به این نوع پرداخت، گاهی TT نیز گفته می‌شود.

پرداخت با برات یا Clean Bill of Exchange یا Drafts

روش‌های بالا هر یک برای فروشنده و خریدار دارای ریسک‌های متعددی است. به همین دلیل، روش پرداخت با برات مورد اقبال بیشتری قرار دارد. در این روش، فروشنده محموله را برای خریدار به همراه مدارک لازم ارسال می‌کند. سپس به بانک رفته، و مدارک ارسال را به آن‌جا ارائه می‌کند. با ارائه این مدارک، بانک به شعبه معرفی شده در پروفرما براتی را ابلاغ کرده و خریدار را موظف به پرداخت وجه آن می‌نماید.

پرداخت با برات وصولی اسنادی یا Documentary Bill of Exchange یا Documentary Collection

در روش برات وصولی اسنادی، اسناد حمل در اختیار بانک قرار می‌گیرند. این اسناد به بانک ماینده خریدار ارسال و در صورت قبول اسناد و پرداخت وجه، خریدار می‌تواند اسناد حمل را دریافت و برای ترخیص آن از گمرک اقدام کند. در این حالت روی اسناد عبارت Delivery Document against Payment یا (D/P) درج می‌شود.

البته حالت دیگری نیز در این شرایط متصور است که در آن، خریدار و فروشنده به توافق می‌رسند تا پرداخت وجه به محض قبول برات نبوده و در زمان تاریخ سررسید پرداخت شود. در این حالت، بانک در صورت قبول کردن برات از سوی خریدار اسناد حمل را تحویل داده و عبارت Delivery Document against Acceptance یا (D/A) روی آن‌ها درج خواهد شد.

یکی از حالات دیگری که در این شرایط می‌توان تصور کرد، آن است که امکان دارد خریدار در زمان سررسید، توان پرداخت را نداشته باشد. برای پیشگیری از این ریسک، فروشنده از
خریدار درخواست ضمانت بانکی کرده و بانک متعهد به ادای تعهدات در زمان سر رسید می‌شود.

پرداخت به روش اعتبار اسنادی یا Letter of Credit یا LC

در پرداخت با اعتبار اسنادی LC بانک تعهد می‌کند فروشنده پس از انجام خواسته های خریدار در زمان تعیین شده، وجه خود را دریافت کند. همچنین تنها زمانی این وجه پرداخت خواهد شد که اسناد توافق شده دریافت شده باشند.

به این ترتیب تحت نظارت بانک، طرفین می توانند روی شرایط مد نظر خود مذاکره کرده، اسناد بازرسی را با یکدیگر به اشتراک گذاشته و با گشایش اعتبار، آن را تضمین می‌کند. این
شرایط و توافقات در قالب کدهای سوئیفت به بانک‌های خارجی ابلاغ شده تا در صورت تایید طرف مقابل، اعتبار LC در بانک منظور شود. پس از ارسال محموله، اسناد توافق شده را در اختیار بانک قرار گرفته و پس از بررسی برای خریدار فرستاده می‌شود. برای بررسی اسناد و اعلام مغایرت‌ها ، حداکثر پنج روز حق اعتراض در نظر گرفته می‌شود.

11.حمل کالای خریداری شده به داخل کشور و مبادی گمرکی

پس از دریافت و بررسی اسناد حمل از سوی طرفین و انجام توافقات، وارد مرحله مذاکره با گمرک های طرف قرارداد و ترخیص کالاها از گمرک‌های داخل کشور می‌شویم. البته بد نیست
بدانید گاهی کالا ممکن است میان یک یا چند گمرک داخلی و یا خارجی در سر راه توقف داشته باشد. به این حالت ترانزیت خارجی و ترانزیت داخلی گفته می‌شود. 

12.تشریفات واردات کالا به ایران و پیگیری های گمرکی کالای وارد شده

در گذشته برای دریافت برگه سبز گمرک نیازمند تکمیل اسناد گمرک و ارائه مجوزها و اسناد خاصی بودیم. با این حال، در حال حاضر برگ سبز گمرکی حذف شده و تمامی مراحل کار به صورت آنلاین و اینترنتی صورت می‌گیرد. برای انجام مراحل ترخیص کالا، شما نیاز به لیستی از مدارک مختلف دارید. مهمترین آن‌ها شامل این موارد هستند:

  • فاکتور کالا Invoice
  • پکینگ لیست کالا Packing List
  • گواهی مبدا Certification Origin
  • ترخیصیه DO یا Delivery Order
  • قبض انبار Warehouse Receipt
  • بیمه نامه Insurance Policy
  • گواهی بازرسی Inception of Certificate
  • گواهی استاندارد
  • مجوزات لازم بر اساس خواست گمرک
  • مدارک شناسایی صاحب کالا
  • کارت بازرگانی
  • مدارک شناسایی وکیل
  • وکالتنامه ترخیص کالا
  • کاتالوگ کالا

در این میان، سه مورد اول بیشترین اهمیت را به خود اختصاص داده‌اند. موارد بعدی، بسته به شرایط هر کالا امکان صرف‌نظر و یا تهیه در صورت نیاز را دارند.

ورود کالا به گمرک و تکمیل اظهارنامه واردات در EPL بر اساس مدارک

با ورود کالا به گمرک ایران، برای آن اعلامیه‌ای صادر خواهد شد که به صاحب کالا از ورود کالا به کشور آگاهی می‌دهد. از این مرحله به بعد، شما (یا نماینده‌ای که به عنوان ترخیص‌کار معرفی می‌کنید) باید به گمرک مراجعه و حقوق گمرکی کالای وارداتی را پرداخت کنید. 

برای وارد کردن هر کالایی به کشور، باید حقوق گمرکی آن را به دولت پرداخت کنید. این حقوق گمرکی شامل ارزش سیف CIF کالا ضربدر تعرفه واردات کالا می‌شود. ارزش سیف، مبلغی معادل ارزش کالا بر اساس اچ اس کد، به علاوه هزینه بیمه و هزینه حمل آن است. دو هزینه اخیر، بر اساس نرخ‌های گمرک محاسبه شده و ارتباطی به این که کالای شما بیمه شده و یا چه هزینه‌ای را برای حمل پرداخته‌اید، ندارد. البته هزینه حقوق ورودی کالا تنها هزینه‌ای نیست که باید نسبت به پرداخت آن اقدام کنید. برای ورود کالا به کشور هزینه‌های دیگر نیز بسته به نوع کالا باید پرداخت شوند.

این هزینه‌ها شامل این موارد است:

  • مالیات علی الحساب ۴ درصد
  • مالیات ارزش افزوده ۶ درصد
  • عوارض مالیات ارزش افزوده ۳ درصد
  • وارض هلال احمر
  • عوارض وزارت راه ۱۰ درصد هزینه حمل (اگر شرکت حمل کننده بار خارجی است) 
  • ارزش حقوق ورودی گمرک
  • هزینه مجوز استاندارد
  • هزینه مجوز وزارت بهداشت
  • هزینه مجوز انرژی اتمی
  • هزینه مجوز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

پرینت اظهارنامه گمرکی و گرفتن کوتاژ یا شماره پرونده

با پرداخت حقوق گمرکی کالا، نوبت به پرکردن اظهارنامه برای دریافت شماره پرونده می‌رسد. اظهار نامه باید شامل اسناد و ضمائم اظهارنامه واردات بوده و مغایرت‌های احتمالی آن نیز رفع شود. کوتاژ جزو اسناد رسمی گمرک محسوب می‌شود.

پرداخت اولیه هزینه صدور ترخیصیه و حق توقف کالا به صندوق بر اساس اظهارنامه 

با پرداخت موارد پیشین، برای شما برگ ترخیصیه صادر خواهد شد. البته این برگه در حال حاضر به صورت الکترونیکی صادر می‌شود. یکی دیگر از هزینه‌های لازم در این مرحله، پرداخت هزینه‌های توقف کالا در گمرک و قبض انبار است. به جز بارنامه یا BL که هنگام بارگیری کالا در مبدا صادر شده و شرکت فورواردر باید آن را به شما تحویل دهد، نسخه‌ی دیگری نیز در داخل کشور و در این مرحله برای شما صادر می‌گردد.

تعیین مسیر خروج بار

با صدور کوتاژ، سه مسیر مختلف برای خروج بار در نظر گفته می‌شود. این مسیر توسط خود سامانه‌های گمرکی و مکانیزم آن ابلاغ شده و قابل تغییر نیستند.

واردات-کالا

مسیر سبز: بررسی اجمالی توسط کارشناس و حرکت به صندوق

مسیر سبز نیازی به ارزیابی و بررسی اسناد و کنترل ارزش و تعرفه نداشته و راحت‌ترین میسر محسوب می‌شود. در این صورت، به ترتیب باید این مسیرها را طی کنیم:

  1. بررسی اجمالی اسناد
  2. بررسی ارزش توسط کارشناس هماهنگ کننده
  3. اعلام شناسه پرداخت جهت پرداخت عوارض
  4. مراجعه به بانک و پرداخت عوارض متعلقه
  5. مراجعه به صندوق و صدور پروانه و دریافت پرینت آن
  6. تأیید پروانه توسط کارشناس
  7. تأیید نهایی پروانه توسط رئیس سرویس صدور اجازه مراجعه به درب خروج
  8. بارگیری و صدور بیجک الکترونیکی
  9. مراجعه به باسکول خروج
  10. درب خروج

در صورت بروز مغایرت، شناسه پرداختی جهت پرداخت مابه‌التفاوت عوارض متعلقه توسط درب خروج صادر خواهد شد. پس از پرداخت و تایید آن، پته عبور الکترونیکی صادر شده و پیچک پین تایید خواهد شد. پس از طی این مراحل به گارد خروج مراجعه و پس از تأیید طی مراحل پیشین محموله از گمرک خارج خواهد شد.

مسیر زرد: بررسی دقیق اسناد و اخذ مجوزهای لازم

مسیر زرد کمی سختگیرانه‌تر بوده و در طول آن، اسناد و ارزش کالا ممکن است مجددا بررسی شود. برای خروج کالای وارداتی از مسیر زرد، این مراحل پیش از بررسی ارزش توسط کارشناس هماهنگ‌کننده، باید طی شوند:

  1. بررسی دقیق اسناد
  2. نمونه‌برداری جهت تعیین ماهیت کالا و بررسی کارشناسی بر این اساس، در مورد عبور یا برگشت خوردن کالا
مسیر قرمز: بررسی دقیق اسناد ارزیابی کالا توسط ارزیاب و اخذ مجوزهای لازم و گزارش ارزیاب

 

مسیر قرمز سخت‌گیرانه‌ترین مسیر بوده و احتمالا برای خارج کردن کالا از گمرک در طول آن، نیازمند اخذ مجوزهای لازم از سازمان‌های ذی‌صلاح خواهید بود. مراحل خروج کالا از مسیر قرمز به ترتیب زیر است:

  1. بررسی اسنادی
  2. ارزیابی فیزیکی کالا
  3. نمونه‌برداری جهت ارسال به آزمایشگاه استاندارد و تعیین ماهیت کالا
  4. ارجاع مجدد به کارشناس سرویس جهت بررسی ارزش
  5. ارجاع به کارشناس هماهنگ‌کننده جهت تعیین ارزش مجدد
  6. اعلام شناسه پرداخت و پرداخت آن در بانک
  7. مراجعه به صندوق و صدور پروانه جهت اخذ پرینت
  8. تأیید پروانه توسط کارشناس و رسيس سرویس، صدور مجوز مراجعه به درب خروج
  9. تعیین کارشناس و ارزیاب جهت بررسی پروانه و صدور مجوز بارگیری
  10. مراجعه به گارد ورود و صدور مجوز ورود
  11. ورود کامیون حمل و رفتن روی باسکول و توزین
  12. بارگیری و صدور بیجک الکترونیکی و مراجعه به باسکول خروج
  13. در صورت عدم مغایرت، تایید و صدور پته عبور و بیچک پین
  14. مراجعه به گارد خروج

ارزیابی و بررسی فیزیکی کالا و بازرسی تایید قیمت کارشناسی کارشناسان گمرک در سیستم مجازی

همکاری با سازمان‌های بازرسی و عقد قرارداد برای بازرسی کالا محدود به بازرسی در هنگام بازرسی نیست. بلکه در بسیاری موارد، کالا در گمرک پس از تحویل مجددا بازرسی می‌شود. بازرسی کالاها در گمرک باید با نظارت کارشناسان آن صورت گیرد. در حال حاضر بررسی‌ها به صورت الکترونیکی و بر اساس اظهارنامه انجام می‌شوند.

13. ترخیص کالا از گمرک و اتمام فرآیند واردات

سند ترخیص تایید می‌کند که تمامی بدهی‌های فرد به گمرک پرداخت شده است. 

واردات-کالا

سوالات متداول حوزه واردات کالا

فرق واردات قطعی و واردات موقت چیست؟

در واردات موقت، بار باید پس از مدت مشخصی از گمرک خارج شود. معمولا واردات موقت برای کالاهایی است که به منظور ارائه در نمایشگاه‌های بین‌المللی وارد کشورها شده و پس از مدتی باید مجددا بازگردانده شوند. در حالی که واردات قطعی برای رساندن محصول به دست شبکه‌های توزیع صورت می‌گیرد.

چگونه تعرفه ها، مجوزهای مورد نیاز و حقوق ورودی یک کالا را پیدا کنیم

بهترین مرجع برای بررسی قوانین و رگولاتوری‌های گمرکی، وب سایت‌های رسمی گمرک هر کشور است. به عنوان مثال تعرفه‌هیا گمرکی کشور در سایت TSC و مجوزهای مورد نیاز برای واردات کالاها در وب سایت جامع تجارت فرامرزی وزارت صمت درج شده‌اند.

آیا باید از یک ترخیص کار کمک بگیریم؟

قوانین گمرکی واردات کالاها از پیچیده‌ترین قوانین کشورها هستند. با این حال، باید بدانید که تنها آشنایی با قوانین برای انجام یک خرید موفق کافی نیست. بلکه برای این کار به مجموعه‌ای از فعالیت‌های متمرکز بازاریابی و بازرگانی دارید. به همین دلیل نخستین توصیه شرکت‌های بازرگانی به تجار، برون‌سپاری وظایف کارگو بار و ترخیص کالاها از گمرک به شرکت‌های متخصص یا دریافت مشاوره متخصص در این حوزه است.

مهمترین دلیل چنین توصیه‌ای، آشنایی شرکت‌های خدمات ترخیص کالای گمرکی با جنبه‌های مختلف امور بازرگانی بین‌الملل و قوانین گمرک است. در این زمینه حتی توصیه می‌شود تا سوابق و تخصص ترخیص‌کار در ترخیص کالاها نیز مورد توجه قرار گیرد. در واقع به دلیل پیچ و خم‌های زیاد واردات و ترخیص کالا، تمامی کارشناسان بازرگانی بین‌الملل اعتقاد دارند انجام ترخیص کالا به صورت شخصی و بدون کمک گرفتن از ترخیص‌کاران یک اشتباه بزرگ است.

انواع واردات در بازرگانی خارجی

واردات را بر اساس معیارهای گوناگون می‌توان به دست‌های مختلفی تقسیم کرد. واردات می‌تواند قطعی یا موقت باشد. همچنین بر اساس نحوه پرداخت‌های ارزی، واردات ممکن است با ارز آزاد، با اعتبارات بانکی، و یا تهاتر صورت بگیرد. با این حال، مهمترین موضوع در بحث انواع واردات، بحث واردات کالاهای مجاز، مجاز مشروط و ممنوعه است.

کالاهای وارداتی ممکن است مجاز و یا ممنوع باشند. دلایل این ممنوعیت می‌تواند قوانین خاص هر کشور و یا سیاست‌های گمرکی دولت‌ها بوده و در طول زمان تغییر کنند. با این حال برخی از کالاها وجود دارند که برای ورود آن‌ها، نیاز به اخذ مجوز از مراجع خاصی وجود دارد؛ مانند کالاهایی که در توضیحات آن‌ها به تشعشعات خاصی اشاره شده (سازمان انرژی اتمی) و یا به نوعی فرستنده یا گیرنده اطلاعات هستند (وزارت ارتباطات).

از چه کشورهایی می توان واردات انجام داد؟

یکی دیگر از دسته‌بندی‌های مهم در بحث واردات، موضوع کشورهای مبدا کالاها است. در حال حاضر بیشترین حجم از واردات به ایران از سه کشور چین، امارات متحده عربی و ترکیه انجام می‌شود. البته کشورهای غربی نیز همواره محصولات با کیفیتی را به ایران صادر کرده و کشور عراق نیز مراودات تجاری گسترده‌ای با ایران داشته است.

بهترین کالا برای واردات از چین چیست

به جز کشورهای فوق، کشورهای دیگری نیز به عنوان شرکای تجاری ایران شناخته می‌شوند. با این حال، هیچ کشوری به اندازه چین در جهان برای واردات از آن جذابیت ندارد. چینی‌ها به دلیل حجم بالای تولید خود می‌توانند کالاهای خود را با قیمت‌هایی باورنکردنی عرضه کنند؛ عاملی که اگر در کنار پیشرفت‌های تکنولوژیک این کشور قرار بگیرد انتخاب آن را به عنوان مبدا واردات اجتناب ناپذیر می سازد.

پرسودترین واردات کالا از خارج کشور به ایران

یکی از از سوالات رایج عزیزانی که برای مشاوره به ویرا تجارت مایان اعتماد می‌کنند، در مورد بهترین کالا برای واردات از چین است. در این رابطه بد نیست تا به چند نکته عنایت داشته باشید:

  1. توصیه ما به بازرگانان، انتخاب یک حوزه حرفه‌ای بر اساس امکانات موجود خود و تمرکز بر آن حوزه است. چرا که مهمترین دلیل موفقیت تجار فعالیت در یک حوزه خاص نیست؛ بلکه کیفیت فعالیت‌های تجاری آن‌هاست.
  2. همچنین نتخاب پرسودترین کالای وارداتی بسته به کشور ممکن است متفاوت باشد. به عنوان مثال واردات گوشی و قطعات الکترونیکی در سال‌های اخیر از چین سود خوبی را نصیب بازرگانان کرده است؛ در حالی که برخی دیگر از واردات کالاهای اساسی از حوزه اوکراین، روسیه و CIS و برخی دیگر از واردات مواد اولیه دارویی از آمریکا موفق به کسب درآمدهای جذابی شده‌اند.

جمع بندی

واردات کالا از خارج کشور یکی از پرسود‌ترین فعالیت‌های تجاری است که در پیش پای بازرگانان ایرانی وجود دارد. با این حال این کار به دلایل پیچیدگی‌های قوانین گمرکی کشور و قوانین بازرگانی بین‌الملل، کاری به شدت پیچیده بوده؛ و صرف نظر از این که بسیاری از این قوانین همواره در حال تغییر هستند، کاری تخصصی محسوب می‌شود.

به همین دلیل توصیه اکید ما به بازرگانان عزیز، برون‌سپاری این فعالیت‌ها و استفاده از خدمات شرکت‌های واردات کالا و ترخیص آن‌ها از گمرک با همراهی متخصصین حق‌العمل‌کار ترخیص کالا از گمرک است. ویرا مایان تجارت در این زمینه آماده هرگونه مساعدت و همراهی با شما است. با ما تماس بگیرید.

مقالات مرتبط

فرم مشاوره رایگان

"*" indicates required fields